Spotkanie noworoczne

„Oby miłość do polskich skrzydeł
nigdy nie pokryła się rdzą”

Spotkanie towarzyskie
PrzyjacióŁ Lotniska Wojskowego ŚWIDWIN
Sobota 23.01.2010 roku godz. 16.00 w „Zajeździe Wiktor” odbyło uroczyste się spotkanie Towarzystwa Przyjaciół Lotniska Wojskowego Świdwin. Zarząd zorganizował bardzo udane przyjęcie towarzyskie, a data nomen, omen ściśle wiąże się z przybyciem jednostki lotniczej, która przebazowała się z Mierzęcic do Świdwina. Lotnictwo zapoczątkowało 57 letnią tradycję. Świdwin jest ściśle związany z wojskiem, a wojsko ze Świdwinem. Spotkanie odbyło się w miłej i serdecznej atmosferze. Na stole nie zabrakło urozmaiconego i smacznego „meni”.

Panie i Panowie znaleźli wspólny język. Wspomnienia przeplatały się z dniem dzisiejszym. Najstarsi wiekiem i stażem małżeńskim p.p. S. i J. Olesiejukowie uroczyście zostali przyjęci w poczet Towarzystwa otrzymując z rąk prezesów legitymacje. O budowie lotniska p. Stefania może powiedzieć wiele, bo w Świdwinie jest od 1946 roku. Jej mąż do miasta nad Regą przyleciał w 1953 roku. Każdy z uczestników zżył się z miastem i wg mojego zdania pozostaną. Mnie osobiście brakowało pieśni biesiadnej – szkoda, bo lotnicy i miłośnicy lotnictwa lubią śpiewać „ale co się odwlecze, to nie uciecze”. Kiedyś Edward Dziewoński powiedział, że jedyne życie jakie ma sens to życie towarzyskie!

Autor: Stefania Olesiejuk